Süper Gıdalar

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , | Posted on Çarşamba, Nisan 16, 2008



Ceviz


Dr. Pratt* 2004 yılında en çok satanlar listesine giren kitabını (super foods Rx) yayınladığında "Süper Gıda" kavramını ortaya sürmüştü. Bazı gıdaların sağlımızın için daha iyi olduğunu ifade ederek Süper Gıda kavramını açıklamıştı. İşte süper gıda maddeleri;

  • Mercimek, fasülye, barbunya
  • Böğürtlen
  • Brokoli
  • Yulaf
  • Portakal
  • Balkabağı
  • Soya, soya sütü, tofu
  • Ispanak
  • Çay
  • Domates
  • Hindi
  • Ceviz
  • Somon (Doğal)
  • Yoğurt
Ceviz yüksek Omega-3 içeriği nedeniyle 14 süper gıdadan biri olarak tanımlandı. Diğer ağaçta yetişen kuru yemişlerden hiçbiri cevizin yanına dahi yaklaşamaz.

Cevizin antioksidan aktivitesi
Antioksidan maddeler vücutta sürekli oluşan bir proses olan oksidasyonun dengelenmesine yardımcı olur. İnsan vücudu belli bir seviyede oksidasyona izin verecek yapıdadır. Doğal olarak meydana gelen antioksidan enzimleri hücreleri ve DNA ı okside eden hasarlardan korumak için çalışırlar. Vücudun doğal savunma sistemi okside eden hasarlara karşı koyamadığı zaman okside eden bir stres oluşur. Yemek yemek, soluk almak, sigara dumanı ve hava kirliliğine maruz kalmak ya da aşırı derecede güneşte kalmak gibi günlük olaylar hepsi ekside eden stres yaratır. Bazı araştırmacılar okside eden stresin kansere yol açtığı yönünde inanca sahiplerdir. Mücadele etmenin yollarından biri de ceviz gibi yüksek oranda antioksidan içeren gıdalar almaktır.
2002 yılında Norveç' te yapılan bir çalışma cevizin kuşburnudan sonra en fazla antioksidan içeren gıda olduğunu belirtmektedir.
Ceviz antioksidan aktivitesini Melatonin, gama-tokoferol, ellagic asit, karotenoid ve polifenolik bileşiklerle sağlamaktadır.

*Super Foods Rx, Steven G. Pratt, M.D., Scripps Memorial Hospital, San Diego, CA

Comments (0)