Nanocharging solar

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , , | Posted on Salı, Eylül 30, 2008

Alternatif ve yenilenebilir enerji çalışmaları bir yandan gezegenimizdeki küresel ısınma diğer yandan klasik fosil kaynakların fiyatlarının mevcut ve gelecekte karşılaşacağımız pozitif olmayan durumu nedeniyle hızlandı. Teorik olarak potansiyeli açısından güneş enerjisinin bir benzeri yok. Ancak güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştüren Fotovoltaik sistemler ümit vaad etseler de henüz daha ucuz bir fırsat sunmaktan uzakta duruyorlar. Anılan bu sistemlerin temelini oluşturan kristalik silikon hücrelerin üretiminin ucuz olduğunu söylemek zor. Fotovoltaik hücre olarak tüm yarı iletkenler kullanılabiliyor. Ancak bugün silikon en iyisi olarak öne çıkmış durumda.

Bu alanda yeni bir umut ya da çözüm olanağı nanoteknolojiden geliyor. Bazı kimyacılar bir kaç nanometre genişliğindeki tabakalar şeklinde kullanılan yarı iletken malzemelerin umut verici olduğunu düşünüyor ve üzerinde çalışıyorlar.
Bir isık fotonu kristalik silikon atom yörüngesinden bir elektronu açığa çıkarıyor. Quantum-dot adı verilen sistemde yarı iletkenlerin bir işık fotonuyla iki ya da daha fazla elektronu serbest bıraktığını belirlediler. (*Arthur Nozik)
Bunun anlamı daha etkin ve daha ucuz fatovoltaik hücredir. Oldukça umutvar görünen yeni çözüm olasılığının hayatımıza girmesi için zamana ve başarıya ihtiyacı var.


*Technology Review

Comments (0)