Isı pompası

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , , , | Posted on Pazar, Haziran 28, 2009

Bizim için seksenli yılların başlarında Termodinamik dersinin en ilgi çekici konularından biriydi ısı pompaları. Esmer ve tuttuğunu koparan izlenimi veren cevval asistanın anlatımıyla mühendis adaylarını oldukça fazla heyacanlandırdığı çok açıktı. Aradan geçen 25 yılı aşkın zamana rağmen etrafımızda çok yaygın halde ısı pompası uygulamalarını göremiyoruz. Biraz kuzey Avrupa ülkelerinde yayıldığını biliyoruz. ABD de uygulamalarını görmek mümkün.

1824 yılında aslında bir soğutma çevrimi olan ısı pompasının temel prensiplerini Nicolas Leonard Sadi Carnot oluşturdu. 1850 de soğutma cihazlarının ısıtma amacıyla kullanılabileceğini ilk söyleyen Lord Kelvin oldu.

Ancak yüksek yatırım maliyeti ve fosil yakıta dayalı enerjinin ucuzlaması nedenleriyle ancak 1973 petrol krizinden sonra ısı pompası alanında birçok çalışma ve araştırma yapılmıştır.

Çok temel olarak düşük sıcaklıktaki ortamdan aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama veren cihazlardır. Düşük sıcaklıktaki ısıl enerji deposu genellikle çevre havası, kuyu suyu, göl, nehir vaya topraktır. Hava koşulları nasıl olursa olsun havada, suda veya toprakta serbest halde bulunan tükenmez, yenilenebilir çevresel ısıyı, enerji kaynağı olarak kullanan ısı pompaları,
okulların, otellerin, hastanelerin, konutların, alışveriş merkezlerinin ve fabrikaların ısıtılmasını/soğutulmasını ve sıcak suyunu sağlayan bir sistemdir. Kışın ısıtma, yazın ise çok rahatlıkla soğutma için kullanılabilir.
Heat Pumps

Comments (0)