Çevre Dostu Ambalaj

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , | Posted on Cumartesi, Ağustos 01, 2009

Tüketimin artmasıyla çevremizde atıkların yarattığı sorunları daha çok görmeye başladık. Daha az tüketerek yaşamak önemli bir alternatif gibi görünse de ambalaj kavramında bazı değişimlerin gerçekleşmesi bir diğer çözüm yolu olarak görülebilir. Daha az atık meydana gelmesi için daha küçük ambalaj üreten tasarımlar önem kazanmaktadır. Ya da geri dönüşümlü malzemeleri kullanan tasarımlar bir başka çare olarak öne çıkıyorlar.


İşin doğası gereği tüketiciler tarafından, satış rakamlarına doğrudan yansıtılarak her an değerlendirilme durumunda olan ambalajların tasarımı, yeteri kadar zorlu bir süreçtir. Üretici firmalar sürekli olarak, tüketicilerin gözünde biraz daha kolay kullanılan ve daha küçük ambalaj ve tasarımları için çözümler aramakta ve üretmektedir. İlave bir zorluk özellikle tasarımın güncel ekolojik ihtiyaçlara çözüm getirir bir özellikte olmasıdır.

Ekoloji dostu paketleme çok iyi tasarlanmalı, biyolojik olarak parçalanabilir ve tekrar kullanılan malzemeyle üretilmelidir. Yeşil ambalaj tasarımı, çevreye duyarlı tüketiciyi hedefleyen firma işlerinin ihtiyaçlarını tamamen karşılamak durumundadır.

Ekoloji dostu hareket ve sürdürülebilir amblaj tasarımı bazı uygulamalara göz atalım.


Kutu şeklinde tasarlanan şarap ambalajı klasik olanlara kıyasla iki kat daha fazla ürün içeriyor ve açıldıktan sonra birkaç hafta şarabın bozulmadan kullanılmasına imkan sağlıyor.


Çok net ve basit tasarımlardan biri olan ambalaj yeni bir kutu kapatma yolu sunuyor.


Plastik su şişelerinin yarattığı çevre sorunları dünya da ilk kez kağıt şişe tasarımıyla ortadan kaldırılıyor. Geri dönüşümlü kağıttan üretilen ambalaj ağaçları korumayı da başarıyor diyelim.


Plastik şişe tasarımlarının yarattığı çevre problemlerine bir başka çözüm geri dönüşümlü kağıttan yapılmış yukarıdaki kutu ambalaj tasarımları ile geliyor.

Yukarıdaki tasarım örneğinde hem ürün (burada ampul) hem de ambalajı çevre dostu olarak tasarlanmış ve üretilmiş.

Comments (0)