Yeniden mezuniyet

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , , , , | Posted on Cuma, Eylül 25, 2009

Seksenlerin ilk yılları, Maslak henüz günümüzdeki gibi bir yer değil. İstanbul Teknik Üniversitesi yerleşkesine sadece bir belediye otobüsü çalışıyor.

mezuniyet
Mezuniyet
Yüzlerce binlerce öğrenci Türkiyenin en önemli üniversitelerinden birine günlük ulaşım konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Minibüs ya da dolmuş bulmak mümkün değil. Ya arabanız olacak ya da belediye otobüsünü bekleyeceksiniz. Bakmayın Maslak' ın şimdilerde İstanbul un en önemli ve prestijli iş merkezlerinin bulunduğu yerlerden biri olduğuna, yollarda otostop yapan bir çok üniversite öğrencisi görebilirdiniz.

Sene 1982, seksen askeri darbesinin üzerinden daha sadece iki yıl geçmiş... 78 Kimya gibi birçok bölüm mezunlarını vermeye başlamıştı. Ama dönem normal bir zaman değil, insanlar sağ salim üniversiteyi bitirdikleri için muhtemelen kendilerini şanslı görüyorlar. Çünkü hemen hemen tamamı yaşadılar, gördüler, memleketlerinin birbirinden 180 derece farklı, 12 Eylül' ü, sonrasıni ve öncesini... Bıyıkla sakalın atasözünde buluşan ilişkisini hatırlar gibi...

Dolayısıyla üniversiteden mezun oldukları için neden kutlama yapılmadığını, neden mezuniyet törenlerini anılarının müstesna köşesine koyamadıklarını sorgulamak için yılların geçmesi gerekecekti.
Evet, sevgili üniversiteleri 25 yıllık gecikmeyle onların mezuniyet törenlerini gerçekleştirdi. Onlar mezuniyet keplerini havaya değil çocuklarına doğru fırlattılar, bu çok hoşlarına gitmişti. Haziran 2007, seksen civarında çoğunun saçları dökülmüş ya da beyazlamış delikanlı ve güzelliklerinden birşey kaybetmemiş genç kız, 25 yıl sonra Fakültelerinde bir araya toplandılar. Bir kısmı farklı şehirlerden, bir diğer bölümü yurtdışından geldiler, ışığa koşup gelen pervaneler gibi... Tamamı duyguluydu, gururluydu ve gerçekten mutluydu. Sanki 25 yıl geçmemişti, dün gibiydi. Sanki çeyrek asır onların yaşlanmalarına yeterli gelmemişti. Belki aralarından bazıları hayattan ayrılmıştı. Onların diplomaları çocuklarına veya arkadaşlarına verildi.

Üniversitenin salonlarından birinde başlayan mezuniyet törenleri Fakültenin orta bahçesinde keplerin havaya atılması ve yemekle devam etti. Düzenleme komitesi törenin tamamı bir DVD şeklinde mezunlara kazandırdı. Aşağıdaki bağlantılarda bu DVD nin bazı bölümlerini bulacaksınız.

Giriş ve fotograflar
Giriş 2
Giriş 3
Giriş 4
Sunum 5
Sunum 6
Sunum 7
Mezuniyet 9
Hasancan Okutan 15
Sadriye Küçükbayrak 16
Tacettin Babal 17

Not: Videolar için arayıp şifreyi alın ltf.

Comments (0)