Türkçe'nin Şikayeti var

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , | Posted on Perşembe, Ekim 29, 2009

ikeaYurdumuzda tüketiciye hizmet vermek yoluyla iş yapan yabancı firmalardan biri olan İkea' dan faaliyette bulunduğu ülkenin insanına ve konuştuğu dile saygılı olmasını beklemek ve sattığı ürünlerin kullanma kılavuzlarının Türkçe yazılmasını istemek tüketicinin en doğal hakkıdır kanımızca.

Bize sorarsanız, yurdumuza ithal edilerek satılan ürünlerin kullanma kılavuzlarının dilimizde yazılmış olması gerekir. Bunun yapılmaması durumunda ithalatına izin verilmesi doğru değildir.

İkea gibi davranan firmaları anlamakta gerçekten zorluk çekiyoruz. Oldukça basit olan çözümün, bir yandan müşterisine saygılı davrandığını ifade eden firmanın yaptığı işin başarısı ile doğrudan bağlantılı olduğu açıktır.
İkea' nın yurdumuzdaki ortaklığı olan Mapa firmasının bı konudaki duyarsızlığını günümüzde dört mağazaya  ulaşıncaya kadar sürdürmesini yöneticilerinin başarısıyla açıklamak mümkün olabilir...

Bakınız aynı sıkıntıyı çeken Bursa' dan serbest muhasebeci Salih Alkaya ne diyor?
Bursa'da da faaliyete geçen bu işletmeyi denetleyen bir kurum yok mudur acaba? İçinde Türkçe kılavuzu var mı yok mu diye bakacak. 18 dilde hazırlanmış kullanma kılavuzu yerine Türkiye'ye gelen üründe neden Türkçe bulunmuyor.

Mapa ve dolayısıyla İkea' nın duyarsızlığı ve tüketiciye ola saygısız davranışını Güvenilir Bloğa taşımamaızın nedeni, bu ve buna benzer tüketici haklarınının ihlal edildiği olaylar hakkında okuyucu bilincini ve farkındalığını geliştirmek istememiz ve belki mümkün olursa ilgililerin dikkatini çekmektir.

Sözün yetmediği durumlar için ne yapmalıyız?
Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER e ya da
web sitesinde yayınladığı şikayetlerin firmalar tarafından düzeltilmesini takip eden şikayetim.com a,
başvurabilirsiniz. 
Aslına bakarsanız tüketici şikayetlerinin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine yapılması gerekiyor. Bunun için İstanbul Valiliği' nin web sitesinde bulunan ihbar ve şikayetler bölümünden Bimer formunu doldurun.
Güvenilir Blog yaptı; 29.10.2009 tarih 320295 nolu başvuru

Türkçe 'nin Şikayeti Noldu ? merak ediyorsanız

Comments (0)