Nazca deprem uretiyor

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , , , | Posted on Perşembe, Mart 04, 2010

Geçtiğimiz Cumartesi, yani 27 Şubat 2010 günü güzel bir hafta sonu hayalleri ile güne başlarken öğle saatlerinde Şili' den gelen deprem haberinin neşemizi kaçırması normaldi. Hem de ne büyüklük o öyle, Şili'nin Paisifik kıyısındaki Concepcion şehrine yakın bir yerde merkeze sahip 8,8... Gerçekten büyük bir deprem, hele hele 1999 Gölcük depreminin 7,4 büyüklüğünde olduğunu hatırladığımızda insanı dehşete düşüren bir büyüklükte... Yani Şili depremi Gölcük' ten 40 küsur kat daha büyük bir deprem, ancak birçok bakımdan farklı özelliklere sahip olduğu için, Marmara depreminin beklendiği bölgemiz ve ülkemizde sıklıkla yapıldığı gibi bire bir kıyaslamak doğru olmayacaktır.

Nazca ve Güney Amerika Tektonik Plakaları

Şili' nin doğudaki Pasifik kıyılarında büyük depremler meydana gelmesi aslında sürpriz değil. Örneğin 1960 yılında tüm zamanların Richter skalasında ölçülmüş en büyük depremi, 9,5 büyüklüğünde gerçekleşmişti. Aradan geçen 50 yıl aynı bölgede yeni bir deprem üretti. Resimde de görüleceği üzere Şili kıyıları, Pasifikteki Nazca plakası ile Güney Amerika plakasının çarpıştığı bir fay hattına sahip. Bu fay hattı buyunda Nazca Güney Amerika plakasının altına giriyor. Nazca plakasının yer kabuğunda 700 km' e kadar battığı biliniyor. Dolayısıyla bu fay hattındaki depremler nispeten derinlerde olabiliyor. Örneğin son depremin 50 km derinlikte olduğu rapor edildi. Bu Kuzey Anadolu Fay hattındaki depremlerden farklı bir durum. Bizdekiler daha az derinde olduğu için etkisi daha büyük oluyor.

Şili Depremi ve Tsunami

1999 depreminin şiddeti yer yer 10 - 11 seviyesine ulaşmıştı, Conception daki son depremin 7 - 8 şiddetine ulaştığı bildirildi. Dolayısıyla deprem büyüklüğü rakamları yanlış düşünmemize neden olmasın. 1999 depreminin daha şiddetli olduğu için bazı bölgelerde daha etkili oldunu ifade edebiliriz.

Dünya'nın neresinde olursa olsun deprem diğer insanların üzülmesine yol açıyor. En azından ben öyle görüyorum. Belki, tabiatın gücünü gösterdiği olaylardan biri olduğu olduğu için insanları daha fazla etkiliyor. Ama diğer taraftan yoksul ülkelerde gerçekleştiği zaman binaların ve alt yapının kalitesi nedeniyle önemli felaketler meydana geliyor. Cumartesi günü bu büyüklükte bir depremin Şili gibi nispeten gelişmiş bir ülkede olması kayıp sayısının 1000 altında kalmasını sağladı. Aynı zamanda ülkenin hazırlıklı olduğu anlaşılıyor. Ama yine de Şili için bile çok önemli maddi manevi kayıplar oluşacaktır.

Büyük depremler;
Haiti, 12 Ocak 2010, 7.0 büyüklüğündeki deprem 230,000 civarında insan,
Sumatra, Endonezya, 26 Aralık 2004, büyüklüğü 9.2; tsunami ile beraber 250,000 kişi,
Alaska, US, 28 Mart 1964, büyüklük 9.2, 128 kişi,
Chile, Concepcion, 22 Mayıs 1960, büyüklük 9.5, 1,655 civarında insan öldü. (Tsunami Hawai ve Japanya'yı vurdu)
Kamçatka, Kuzey Doğu Rusya, 4 Kasım 1952, 9.0 büyüklüğünde deprem

Comments (0)