Solar enerji nedir ?

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , | Posted on Çarşamba, Eylül 26, 2007

Solar Enerji yerine neden Güneş Enerjisi kelimelerini tercih etmedim? Bu sorunun aklınızdan geçme ihtimalini göz ardı etmiyorum. Ancak konu, ortalama insanımız tarafından farkı anlaşılmakta ya da ben, bundan başka bir şey anlatmak istiyorum. Solar kelimesinin nedeni budur.

Solar Enerji doğrudan güneşten elde edilen bir enerjidir. Yeryüzüne ulaşan güneşin radyasyonu ısı kaynağı olarak veya fotovoltaik cihazlar yardımıyla elektriğe dönüştürülerek kullanılabilir. Bu en bilinen temiz ve yenilebilir enerji kaynağıdır.
Güneş radyasyonunun gücü atmosfer koşullarına, gün içindeki zamana ve coğrafi yere bağlıdır. Değerinin, gezegenimizin yüzeyinde uygun koşullarda 1000 W/m2 olduğu varsayılmaktadır.
Radyasyon doğrudan veya difuze radyasyon olarak ya da herikisi birden şeklinde soğurulabilir-işletilebilir. Direkt radyasyon doğrudan, yansıtmadan ve kırılmaksızın güneşten güç dönüşüm yüzeyine alınır.

Difüze radyasyon gün boyunca, atmosferde bulutlarda ve diğer tüm atmosfer ve yeryüzüne ait elementlerde oluşan yansıma ve kırılma olaylarıyla yayılır.
Direkt radyasyon kullanmak üzere yansıtılabilir ve konsantre -çoğaltılabilir- edilebilir. Her yönden gelen difüze işınlar konsantre hale getirilemez.

Comments (0)