CEO ne kazanır?

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , , | Posted on Çarşamba, Nisan 15, 2009

Firmalarda icraatın başında olan yöneticiye CEO deniyor bildiğiniz gibi. İngilizce bir tanımın (chief executive officer) baş harflerinden oluşturulan bir isimdir. itü sözlükte;

yüksek dereceli yönetici,
bildiğimiz genel müdür,
aslında tam olarak genel müdür değil,
çok iştiraki olan, birden fazla sektörde faaliyet gösteren şirketlerin en üst düzey profesyonel yöneticisine verilen isim,


gibi tanımlar görülüyor.
Hissedar sayısı az olan şirketlerde geleneksel olarak CEO ile Yönetim Kurulu Başkanı aynı kişidir. Amerika'da başkan, İngiltere'de ise COO (Chief Operation Officer) terimi tercih edilir. Bu yönetimin altındaki yönetici Amerika'da İcra Kurulu Başkan Yardımcısı (Executive Vice President), İngiltere'de ise Yetkili Müdürdür (Executive Director).
Halka açık şirketlerde CEO ve başkanlık görevleri birbirlerinden ayrılabilir.

Netice olarak, CEO bir şirketin yada örgütün en üst dereceli yöneticisidir.

Dilimizde tam karşılığını veren bir kelime yok. Genellikle Genel Müdürü kullanıyoruz. Burada anlatmak istediğim yabancı dillerin dilimiz üzerindeki etkileri değil.
Amerikada geçtiğimiz günlerde CEO ların gelirleri açıklandı.

Motorola CEO'su Sanjay Jha 104 milyon dolarlık geliriyle listede birinci olurken, Coca Cola' yı yöneten Muhtar Kent 19 milyon dolarlık geliriyle 17 sırada yer aldı.

Nasıl iyi değil mi? borsalarda yatırım yapanlar hisse senetlerini alacakları şirketleri yönetenlerin ne kazandıklarını biliyorlar.

Belki, eğitim hayatlarını devam ettiren ya da iş hayatına yeni başlayan gençler hedeflerini belirlerken daha isabetli davranacaklardır.

Biz niçin aynı olanaklara sahip olamıyoruz? Türkiye'de CEO ların kazançlarını ancak beyin avcılığı hizmeti veren danışmanlık firmaları biliyor. Bakış açısı farklı zannederim, yurdumuzda değil CEO kazançlarının yayınlanması, açıklanan vergi listeleri "isminin açıklanması istemiyor" ibareleri vergi rekortmenleriyle dolu bulunuyor.

Comments (0)