Bir Vefat ilanı - Özgeçmiş, CV

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , , | Posted on Cuma, Haziran 26, 2009

Benzeri daha önce görülmemiş olan Küresel Kriz en önemli değişimi işsizlik rakamlarında yarattı. Medyadan bazı haber başlıkları;



İşsizlik rekor kırdı, işsiz sayısı 3.8 milyonu aştı.
İşsizlik Rakamları Meclise Taşınıyor.
ABD'de işsizlik 26 yılın zirvesinde...
Türkiye 'işsizlik ligi'nde şampiyonluğa oynuyor.
İşsizlik Rakamları Dehşete Düşürüyor.
İşsizlik Vahim Boyutlarda...
Türk-İş: Gerçek işsizlik yüzde 26.9
İspanya işsizlikte liderliğe koşuyor.

durumu daha açık ortaya koyuyor. Dünya ekonomilerinde meydana gelen küçülme toplam iş sayısını azaltıyor. Adı kriz kahinine çıkan New York Üniversitesi iktisat profesörü Nouriel Roubini' ye göre işsizlik artmaya devam edecek. Gelişmiş ülkelerdeki işsizlik oranı 2010'a kadar çift haneye ulaşacak. ABD'de yüzde 8.5 olan işsizlik oranı 2009 ortasında yüzde 10'u aşacak.

Pekala işsizler, işinden memnun olmayan ya da kariyer nedeniyle değiştirmek isteyenler ne yapmalı?
Bakınız ülkemizin önemli kariyer sitelerinde özgeçmiş sayısı; kariyer.net' te 9 milyonu aşarken Secretcv 'de 7 milyon 300 bine ulaşmış durumda.


Bu yazıyı okuyan bunu da okur;
Networking yapmalı!
The world is flat
Zor olduğu açık olan mevcut ortamda

nasıl farklı olacağız?

Kanımca sadece farklı olmak yetmeyecektir, farklı algılanmak da gerekecektir. Rekabetin çok üst düzeylere çıktığı günümüzde iş bulmak ya da değiştirmek için rakiplerden ayrılarak öne çıkmak kaçınılmaz bir gereksinimdir.

Peki bunu nasıl başarabiliriz?
Bence bir iki sayfadan oluşan statik özgeçmiş.doc dosyaları ve sayısı bir elin parmak sayısından fazla olmayan kariyer web sitelerinin standart özgeçmiş formatları içinde kaybolan kişiliklerinizi tekrar düşünmek zamanı geldi geçiyor. Kendinizi ve dolayısıyla kariyer geçmişinizi anılan geleneksel özgeçmiş formatlarında yok olmasından vazgeçin yerine blog hazırlayın.

Geleneksel özgeçmiş sunma formatı üç nedenle ölüyor;
İşveren temsilcileri için tüm özgeçmişler aynı görünür hale geldi.
Çok iyi kaleme alınanlar bile gazetelerdeki vefat ilanlarını anımsatmaktan ileri gidemiyor.
Geleneksel format asla sizi ve potansiyelinizi ifade edemiyor.
Oysa blogla kendinizi daha iyi ifade edebilir ve işvereni etkileyebilirsiniz.
Blogdaki yazılarınızla geçmişten çok günümüze ve geleceğe yönelebilirsiniz.
Özgeçmişinizi nasıl fark yaratacağınızı gösteren bir blogla tamamlamak yoluyla sunabilirsiniz.
Bilindiği gibi Networking iş ilanlarına başvuru yapmak anlamına gelmediği gibi aslında yegane iş bulma ya da değiştirme aracıdır. Mevcut ve geliştirme çabası içinde bulunduğunuz çevrenizde Blogdan etkili iletişim ya da iletişim oluşturma aracı bulmak zordur.

"Falan pozisyon açık mı?" sorusunu içeren e-posta göndermek yerine potansiyel işveren veya temsilcilerine söz konusu iş alanında hazırlanmış ilgi çekici blog yazılarınızın linkini gönderin.

Kişisel ilişkilerinizle sınırlı kalmak yerine mesajlarınızı kolaylıkla dağıtabileceğiniz beklenmeyen fırsatların oluşabileceği sürekli gelişen bir okuyucu kitlesi oluşturmaya çalışın.

İş çevrenize "İş arıyorum" e-postası göndermek yerine güncel konularda hazırlanmış ve sizi sürekli onların gündeminde tutacak blog yazılarınızı gönderin.

Dinazorların geleneksel özgeçmiş formatlarını terk etmenin zamanı geldi geçiyor. Değişimin önünde durmak akılcı olmaktan uzaktır. Blogger ve WordPress gibi basitçe kullanılan ve hemen hemen maliyeti olmayan blog servislerini kullanarak blogunuzu hazırlayabilirsiniz. Ayrıca Networking medyasının önemli oyuncuları, LinkedIn, Facebook ve Xing vs ile kolayca entegre edebilirsiniz. Sonraki adım ise kişisel markanıza değer katmak olacaktır.

Comments (0)