Enerjiye Bakteri Umudu

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , , | Posted on Perşembe, Haziran 11, 2009

İnsanın gen haritasının çıkarılması konusunda yaşanan yarışının bağımsız ve ticari DNA araştırmacısı Craig Venter, tasarım ürünü genlerin geliştirilmesinde büyük bir adım olarak kabul edilecek ilk yapay yaşam biçimini kamuoyuna açıklayacağını duyurdu.
Buluş, yeni türlerin yaratılmasında etik kurallar ve yeni enerji kaynakları veya küresel ısınma ile mücadelede yeni teknikler sağlaması konusunda büyük tartışma yaratacak. Venter; "Bu tarihimizde çok önemli felsefi bir adımdır.Genetik şifrelerimizi okumaktan, bunu yazmaya doğru gidiyoruz." dedi.

Venter`in, aralarında Nobel ödüllü Hamilton Smith adlı bilim adamının da bulunduğu 20 kişilik bilimsel ekibinin elde ettiği sentetik kromozom, şimdiye dek başarılamayan bir biyolojik mühendislik harikası olarak görülüyor.

Kimyasal malzemeler kullanılarak yapılan buluşta, sentetik kromozom, daha sonra bir canlı bakteri hücresine yerleştirildi ve hücrenin kontrolü ile yeni yaşam biçiminin etkilerinin gözlenmesi sürecine geçildi.

ABD'nin önde gelen bilim adamlarından olan Venter hem küresel ısınmaya, hem de enerji krizine çözüm getirebilecek bir bakteri ürettiğini söylüyor. Dr. Craig Venter'e göre hazırlanan bakteri atmosferde sera etkisi yaparak ısınmaya neden olan karbondioksit gazını, kolayca tutuşabilen bir yakıta çeviriyor. Dr Venter'in Californiya'daki bir konferansta yaptığı açıklamaya göre bakteri 18 aya kadar hazır olacak.

Craig Venter, insanın gen dizisini çözmekte önemli rol oynamış bir bilimadamı. Bugünlerde dikkatini laboratuar ortamında üretilen yaşam türlerine çevirdi.
Dr Venter çok basit organizmaların gen yapısı üzerinde oynayarak onları karbondioksit tüketir hale getirebileceğini söylüyor. Bu sürecin yan ürünüyse oktan temelli yakıtlar olacak.

Doğada bu tür bakteriler zaten var ama Amerikalı bilimadamı gen yapılarıyla oynayarak, ürettikleri yakıt miktarını ciddi derecede artırabileceğini söylüyor.

Ancak teknik açıdan mümkün olsa da, güvenlik açısından aşılması gereken kaygılar olacağına dikkat çekiliyor. Bir diğer sorun, bu organizmaları besleyecek miktarda karbondioksiti havadan ayrıştırmanın zorluğu olarak görülüyor..

Guardian ve BBC

Comments (0)