Bilgiye erişim engeli

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , | Posted on Perşembe, Haziran 24, 2010

Türkiye'de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile mahkemeler tarafından uygulanan ve gün geçtikçe kapsamı genişleyen internet sansürüne karşı tepki büyüyor. İnternete erişimi engelleme açısından İran ve Çin' e benzemeye başladık.
Guvenilir Blog tepkilere desteğini göstermek için yayınlanan bildiriyi aynen aldı ve sizlerle paylaşmak istedi. Yazımızın altında bulunan alana yorumunuzu yazarak desteğinizi esirgemeyeceğinizi umuyoruz.




Bildiri:


Temel Hak ve Özgürlükler Engellenemez

1. Internet kullanıcılarının düşünce özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkı engellenemez.
2. Türkiye’de bireylerin, kurumların, ve şirketlerin bilişim alt yapılarını istedikleri şekilde oluşturmaları ve istedikleri servislerden yararlanmaları engellenemez. Sansür ülke ekonomisine de kabul edilemez bir bedel yüklemektedir.

Hukuka Aykırı, Ölçüsüz ve Keyfi İdari İşlem Demokratik Hukuk Devletinde Kabul Edilemez

3. 03 Haziran 2010 tarihinden beri Google servislerine uygulanan dolaylı sansür Anayasa’ya ve hukukun temel ilkelerine aykırıdır. BTK ve TİB tarafından alınan karar ve uygulama ölçüsüz ve tutarsız bir uygulamadır. Bu konuya ilişkin yapılan açıklamalarda, idarenin böyle bir yetkisinin olmadığı vurgulanmıştır. Nitekim, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talebi ile Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 17.06.2010 tarihinde YouTube sitesine erişim sağlayan 44 IP adresini engelleme kararı daha önce yapılan işlemin yetki bakımından hukuka aykırı olduğunu ispatlanmıştır.
4. 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 17.06.2010 tarihinde verdiği ek karar, yetki sorununu çözmüş bulunmakla birlikte, kullanıcıların anayasal haklarını dikkate almadığı için yanlıştır ve en kısa sürede kaldırılması gerekir.

Metnin devamı

Comments (0)