Blogger şablon tasarımı

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , , , | Posted on Cumartesi, Temmuz 24, 2010

Blogger şablon kodlarının yapısı aşağıdaki gibi basit bir şekilde gösterilebilir. Hangi şablonu kullanırsanız kullanın netice olarak genel düşünce aynıdır. Üç bölüme ayrılmış olarak daha kolay anlaşılabilir olması hedeflenen yapı; her bölüm kodlarının ilk satırları verilmek yoluyla tanınması sağlanmaya gayret edilmiştir.


Blogger şablonu
a- Blogger Şablon Yapısı
c- CSS Yapısı


Bölüm 1

Kod başlığı (the header) - Temel olarak blogunuzun başlığı ve şablon kodları ile ilgili önemli bilgiler içermektedir. Bu bölümde herhangi bir şey hakkında endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü tüm şablonlar için standart halindedir. Sadece SEO için blogunuzla alakalı bazı meta etiketleri ilave edilebilir.


Bölüm 2

CSS Styling bölümü - Bir web dili olan HTML belgesinin tarzını kontrol etmek için kullanılan Cascading Style Sheets kısaltmasıdır. Mevcut şablon veya yeni bir şablon tasarımını değiştirmek istiyorsanız en fazla bilmeniz gereken bölümdür. Eğer bir web programlama kodu olan HTML ve CSS hakkında fazla bilgi sahibi olmadan bu bölümün yapısını anlamak durumundaysanız yine de şablon tasarımı üzerinde bir çok şey yapabilirsiniz. Bu bölümün ayrıntılarını daha sonra vereceğiz.


Bölüm 3

Body veya Data kodlarının bulunduğu kısımdır - Blogger veri tabanındaki tüm içeriğinizi alıp ve blogunuzun doğru yerine konmasını sağlayan ve kontrol eden en önemli parçasıdır. Aynı zamanda 3. bölüm blogunuzun – Kayıt başlığı (Header), Kenar çubuğu (sidebar), Main, Kayıt (Post), Footer, vb kısımlarının sırasını kontrol eder. Ama blogunuzun internette nasıl görüneceğini kontrol etmez, çünkü onu CSS kontrol etmektedir.

Aslında bu bölümle ilgili olarak 1. bölümde de olduğu gibi endişelenmeye gerek yoktur. Eğer blogunuza, ilaveten Digg, AddThis, RSS gibi Sosyal Etiketleme (social bookmarking) unsurları eklemek istiyorsanız bu bölüm hakkında biraz daha fazla bilgiye ihtiyacınız olacaktır. Kayıtlarınızın içine önüne ya da sonuna reklam almak için mesela Adsense kodları veya blogunuzun ziyaretçileri izlemek, Google Analytics yerleştirmek için; ve daha benzer birçok şey kullanmak isteyebilirsiniz. Çoğu zaman internette, bu tür ilaveleri yapabilmeniz için kolay talimatları sahip ve sizin işinizi kolaylaştırarak yardıma hazır olan servisler bulmak zor değildir. Yani, yine pek fazla endişelenecek bir durum yoktur.

Kaynak: Our Blogger Template

Comments (0)