Hayır demenin hafifliği !

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , | Posted on Cumartesi, Ağustos 28, 2010


Hayır demek size zor mu geliyor? Kendinize rağmen, her zaman başkalarına karşı iyi olmaya mı çalışıyorsunuz?
Tamam... bu konuda yanlız olduğunuzu düşünmeyin. Başkalarının duygularını incitmek istemediğim için hayır demek istemiyorum.

Örneğin, önemli bir iş yapmak zorunda olsam da benden yardım istendiği zaman onlara katılabiliyorum. Bazen bu istekler iki, üç saat ya da daha fazla zamanımı alabiliyor. Günün sonunda işlere yetişmek için uykudan vazgeçmek gerekebiliyor. Hayır diyememe durunu çoğu zaman müşteriler, iş ortakları ve hatta satış ekibine genişleyebiliyor.

Bir süre sonra bu, hayır diyemediğim durumlar hiçbir zaman benim hesabıma çalışmayacak niteliğe bürünüyor. Diğerleri için çok fazla zaman ve enerji harcarken kendime aynı zamanı ayıramıyorum. Bu sinir bozucu  durumdan sıyrılmak ve eğer kendime zaman ayırmak için yavaş yavaş, nasıl hayır denileceğini öğrenmem gerekiyor.

Neden hayır demek zor ?


Hayır demeyi öğrenmek için önce neden genellikle farkında olmadan direndiğimizi anlamalıyız. Aşağıda insanların niçin zor hayır dediklerinin yaygın nedenlerini bulacaksınız;

1. Yardım etmek istiyorsunuz. Mümkünse yardım etmek için zamanınızın tamamını kullanmaya hazırsınız.
2. Kaba olmaktan korkmak. Özellikle daha yaşlı ya da kıdemli kişilere hayır demenin doğru olmadığı bir kültürde yetiştirildiniz.
3. Uzlaşılabilir olmayı istemek. Kendinizi topluma yabancılaştırmak istemiyorsanız diğerlerinin isteklerini onaylıyorsunuz.
4. Çatışmadan çekinmek. Reddettiğinizde gergin ve sinirli bir ortam, hoş olmayan bir çatışma oluşabilir ya da gelecekte olumsuz bir ortama neden olabilir.
5. Fırsat kaybetme korkusu. Hayır demek belki kapanan kapılar anlamına gelecektir.
6. Köprüleri yakmamak. Bazı insanlar hayır'ı reddedilme sinyali olarak anlarlar. Bu ilişkilerin kopmasına neden olabilir.

Yaşam ve iş dünyasında insan ilişkileri tecrübemiz;
Hayır demek, kaba olamak anlamına gelmez, çatışmaya meydan vermez, gelecekte ortaya çıkacak fırsatları kaçırırsınız anlamı çıkarılamaz.
Hayır demek, kesinlikle köprüleri yakmaz. Bunlar yanlış inanışlarımızdır.

Günün sonunda sonucu etkileyen hayır demekten ziyade, "nasıl hayır denir" i konuşuyoruz. Tüm bunlardan sonra herkesin kendi ihtiyaç ve öncelikleri olduğu gibi sizin de ihtiyaç ve önceliklerinizin olmasını ifade etmek normaldir.

Hayır demenin 7 basit yolu

Kaçınmaktan ziyade hayır demeyi öğrenmenin doğru yollları üzerinde durmak gerekir. Diğerlerine hayır demeye başladıktan sonra bunun kötü bir şey olmadığını anlarsınız. Bunun nasıl yapılacağından kuşkularınız varsa buradaki 7 basit yolu deneyin. Duruma göre ihtiyacınızı karşılayanı kullanabilirsiniz;

1. "Başka önceliklerim nedeniyle şimdi yapamam"
Çok meşgul olduğunuz durumlar için geçerli olacaktır.

2. Bir şeyler yapmakta olduğumdan şimdi iyi bir zaman değil, falan zamanda tekrar konuşmaya ne dersin?
Bu çok karşılaşılan durumlardan biridir. Bir toplantının ortasında ya da önemli bir şey yapıyorken aniden ortaya çıkan istekler veya arkadaş telefonları durumunda en iyi yöntem geçici olarak dondurmaktır. Önce bir şey yaptığınız için çok iyi bir zaman olmadığını söyleyin. Falanca zaman yardımcı olabileceğinizi önerin. Böylelikle karşınızdaki kişi olumsuzluk hissetmez.

3. Bunu yapmak için ...isteriz
Karşı tarafı rahatsız etmeden yumuşak ve kibar bir yol olarak izlenebilir. Blog sahiplerinden gelen katılmak istemediğim işbirliği tekliflerine genellikle bu şekilde hayır derim. Fikir çok güzeldir ama önceliklerim (#1) ve farklı ihtiyaçlar (#5) sebebiyle katılamam.

4. Önce, bir düşüneyim, daha sonra size geri dönerim.
Doğrudan söylenen hayır' dan çok "belki" demeyi tercih eden bu yöntem ilgilendiğiniz ama henüz evet demek istemediğiniz durumlarda kullanılabilir. Bazen ihtiyaçlarımı karşılayan güzel bir fikirle karşılaşıyorum ama önce biraz düşünme seçeneğini elimde tutmak istiyorum. Kendimi bir taahhüte bağlamadan bir süre yeni fikirler ve durumlara açık tutmak istediğim zamanlar olabilir. Eğer karşımdaki kişi isteğinde samimi ise kısa bir  süre bekleyecek ama sonunda daha mutlu olacaktır. Sizden mutlaka yanıt beklenen durumlarda zaman ya da tarih (bir iki hafta gibi) verebilirsiniz.

5. Şu anda bana uygun değil ama aklımın bir kenarında tutucağım.
Eğer ilgilenmediğiniz fırsat veya teklifleri öneren biriyle temasta iseniz ona bunu doğrudan söyleyin. Aksi takdirde tartışma olması gerekenden uzun sürebilir. O kişi teklifi konusunda yanlış olan bir şey olmadığını, sizin başka bir şey aradığınızı anlar. Aynı zamanda aklınızın bir kenarında tutacağınızı söyleyerek gelecekteki fırsatlara açık olduğunuzun sinyallerini verirsiniz.

6. Bu konuda yardımcı olabilecek en iyi kişi ben değilim, neden filan kişiyi denemiyorsun?
Eğer sizin yapma olanağınızın olmadığı kadar büyükbir şey için yardımınız isteniyorsa doğru insan olmadığınızın bilinmesi gerekir. Mümkünse ister biri, ister bir topluluk tarafından bilinen çözüme dönük bir yöntem önerin.Ben her zaman ilişkimizi devam ettirmek üzere doğru olduğunu düşündüğüm alternatif kişiyi öneririm. Buyardımcı olmanın iyi bir yoludur.

7. Hayır, yapamam.
En basit ve en doğrudan hayır deme yoludur. Makalemizin başlarında kendi yarattığımız ve doğru olmayan engellerden söz ettiğim gibi genellikle beynimizde hayır demek için bir çok engeller inşaa ederiz. Hayır demek için çok düşünmeyin, sadece söyleyin. Karşı tarafın reaksiyonunun tahmin ettiğinizin yarısı kadar olumsuz olmadığını görünce şaşıracaksınız.

Gereksinimlerize uymayan isteklere hayır demeyi öğrenin. Bir kez söylediğinizde daha iyi hayır deme yollarını bulacaksınız. Kendinize, işinize ve sizin için önemli olanlara daha fazla zaman ayırırsınız. Bunu yapmaya başladığım için mutluyum diyebilirsiniz.

Celestine Chua' dan çeviridir

Comments (1)

posayı bagırsakdan çıkarma rahatlıgıyla eşdeğer