Arılar elektrik üretiyor

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , , | Posted on Cumartesi, Aralık 11, 2010

Oriental Eşek Arısı 

Önceki araştırmacılar tarafından yapılan gözlemler sabahın erken saatlerinde aktif olan diğer arıların tersine oriental eşek arılarının gün ortasında daha aktif olduklarını ortaya koydu. İlave olarak yeraltındaki yuvasını kazmasıyla güneş ışığı yoğunluğu arasında da bir ilşki belirlendi. Oriental eşek arıları güneş ışığının yoğun olduğu zamanlarda yuva kazma işini daha aktif olarak gerçekleştiriyorlar.


2008 yılında bir grup bilimadamı, sıcaklık, nem ve güneş radyasyonu gibi farklı koşulların eşek arılarının yuva kazması üzerindeki etkisini araştırdılar. Tek önemli faktörün UVB radyasyon olduğunu belirlediler.

Bunun üzerine, Plotkin ve diğer araştırmacılar oriental eşek arısı gövdesiyle ilgili bazı ilginç buluşlar ortaya koydular. Gövdenin kahverengi ve sarı bölümlerinin güneş ışığını absorbe ettiği ve sarı bölümdeki pigmentin fotosentezde rol oynadığı tespit edildi.

Bu ipuçlarıyla Plotkin ve çalışma arkadaşları oriental eşek arısının kabuğu veya iskeletinin güneş enerjisi hasatı yapma yeteneğinde olduğunu ileri sürdüler.
Nano boyuttaki ayrıntıları gösterebilme özelliğine sahip özel bir mikroskopla eşek arısı iskeletinin sert katmanları analiz edildi.

Kahverengi kabuğun güneş ışığını çeşitli bölümlere ayrıştırdığını tespit ettiler. Sarı bölümler ise bir veya iki iğne deliği çöküntüsü içeren küçük oval çıkıntılara sahiptiler. Aynı zamanda sıkıca paketlenmiş granül halinde xanthopterin pigmenti içeriyordu. Xanthopterin ışığı elektrik enerjisine dönüştürme kabiliyetine sahiptir. Böylelikle eşek arısının kabuğu güneş ışığını yakalamakta ve xanthopterin ise elektrik enerjisine çevirmektedir.
Araştırma ekibi ayrıca eşek arısının yapısına bakarak güneş ışığı hasat eden xanthopterin molekülü kullanan bir solar hücre oluşturmuştur. Ancak karmaşık bir nano yapıda olan eşek arısı kabuğu tam modellenemediği için solar hücrenin düşük bir dönüşüme sahip olması engellenemedi. Araştırma ekibinin bir sonraki adımı arı kabuğunu daha iyi taklit etmek olacaktır. Umarız bir gün oriental eşek arısından esinlenerek üretilen solar hücrelerden meydana gelen elektrik santralleri göreceğiz.

Comments (0)