CO2'den yakıt

Posted by izzet GUVENILIR | Posted in , , , , , | Posted on Salı, Nisan 05, 2011

Minnosata üniversitesinden doktoralı araştırmacı Janice Frias transform yağ asitlerini bakterilerle protein kullanmak suretiyle nasıl keton elde edileceğini keşfetti. Ve keton sonradan hidrokarbon yakıta dönüştürülebilmektedir. Araştırma Journal of Biological Chemistry 1 Nisan 2011 sayısında yayınlandı.

Kimya Mühendisleri Aditya Bhan ve Lanny Schmidt geliştirdikleri katalitik teknolojiyi kullanarak ketonları dizel yakıta dönüştürüyorlar. Keton üretme yeteneği sadece bakteri, güneş ışığı ve karbun dioksit kullanarak hidrokarbon yakıt yapabilmenin kapılarını ardına kadar açmaktadır.

Biyokimya profesörü Larry Wackett "Karbon dioksit kullanarak hidrokarbon yakıt üretme fikri çok ilgi görüyor" diyor. CO2 küresel iklim değişiminin temel gazı durumunda olup atmosferden fazlasının alınması için gereken çabaların tamamı iyi bir çevre yaratır. Aynı zamanda bedava bir hammaddedir ve biz aynı alt yapı üzerinde fosil yakıtlar yerine üreteceğimiz yeni hidrokarbon yakıtı kullanabiliriz.

Araştırmacılar, güneş ışığı altında CO2 i tutan ve sonra shewanella ile beslenerek onu şekere çeviren bir bakteri olan synechococcus kullanmak yoluyla hidrokarbon ürettiler. Bu süreçte kullandıkları ise petrol ve kömür gibi fosil yakıtların yakılmasıyla ortaya çıkan CO2 tir.

Karbon ve hidrojenden meydana gelmiş hidrokarbonlar fosil yakıtların ana bileşeni durumundadır. Milyonlarca yıl maruz kaldıkları basınç ve sıcaklıkla meydana gelen fosil yakıtlar 50 yıl içinde tükenmesi beklenmektedir.
Daha fazla bilgi Minnesota Universitesi web sitesinde bulunabilir.

Futurity.org

Comments (0)